http://paolacat.altervista.org/immagini/home/lip_and_rose_gif.gif
www.dakys-books.ucoz.net
Main | Obeležavanje 70. rođendana Džona Lenona - dakys-books | Registration | Login
 
Subota, 2024-04-20, 3:58 AM
Welcome Gost | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
dakys-books » FORUM » Aktuelnosti » Obeležavanje 70. rođendana Džona Lenona
Obeležavanje 70. rođendana Džona Lenona
MeMySelfAndIDate: Subota, 2010-10-09, 4:31 PM | Message # 1
Private
Grupa: Moderatori
Poruke: 13
Reputacija: 0
Status: Neopravdano odsutan
U centru Beograda danas će, kao i u mnom mestima u svetu, biti priređene prigodne manifestacije povodom 70.godišnjice od rođenja jedne od najslavnijih i najuticanijih ličnosti popularne kulture u svetu druge polovine 20. veka, člana "Bitlsa" Džona Lenona.

Joko Ono, Lenonova udovica i čuvar njegovog komercijalnog i muzičkog nasleđa, počeće obeležavanje godišnjice na Islandu gde će osvetliti zamisljenu Kulu mira u spomen na Džona Lenona i nastupiti zajedno sa njihovim sinom Šonom.

Istovremeno, Lenonov sin Džulijan s majkom Sintijom (prvom ženom Džona) otkriće u Lenonovom rodnom mestu Liverpulu spomenik podignut u slavu jedne od najvećih legendi rokenrola.

"Nowhere Boy", film o detinjstvu i ranoj mladosti Džona Lenona, pre nego što je postao slavan i bogat sa Bitlsima, pojaviće se u petak i subotu u američkim bioskopima, a dokumentarni film "LenonNYC" biće prikazan u Njujorku u kome je Lenon ubijen 8. decembra 1980. godine kada je imao samo 40 godina.

Lenon je čvrsto verovao da se rečima, muzikom i stalnim angažmanom svet može menjati na bolje i zato je bio i ostao idol pripadnika svih generacija koji i dalje veruju u njegovu poruku: "Vodite ljubav, a ne rat".

Bio je lider "čupavaca" iz Liverpula, "Bitlsa" - najpopularnije i najznačajnije grupe rok muzike koja je za deset godina (šezdesete godine 20. veka) postojanja porušila sve rekorde i postavila standarde popularne kulture koji ni do danas nisu prevaziđeni.

* U okviru obeležavanja njegovog rođendana u prodaji će se pojaviti tri specijalne akustične gitare koje je proizvela čuvena firma "Gibson" uz dozvolu Joko Ono i čija se vrednost kreće između 4.700 dolara i 15.000 dolara.
* Francuska firma firma "Monblan" napravila je specijalno penkalo posvećeno Lenonu sa safirima i dijamantima koje će se prodavati u najluksuznijim radnjama na svetu za 27.000 dolara.

Kada su se Bitlsi raspali 1970. godine, Džon Lenon je nastavio da piše pesme i osnovao Plastic Ono Band sa kojim je nastupao. U to vreme je nastala pesma "Imagine" koja je postala simbol protivljenja ratu u Vijetnamu.

Lenon se sa Polom Makartnijem smatra jednim od najuticajnijih tekstopisaca 20. veka.

Lenona je muzički časopis "Q" izabrao 2004. godine za najveću rokenrol ikonu svih vremena.

"Bitlsi" su prodali više od milijardu ploča širom sveta. Pesma "Imagine" iz 1971. godine postala je nezvanična himna mirovnih aktivista širom sveta kao i zvanična pesma organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel.

Slavnog muzičara u decembru 1980. godine u Njujorku ubio Mark Dejvid Čepmen.

 
dakys-books » FORUM » Aktuelnosti » Obeležavanje 70. rođendana Džona Lenona
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


DOBRODOŠLI