http://paolacat.altervista.org/immagini/home/lip_and_rose_gif.gif
www.dakys-books.ucoz.net
Main | Motori lepše bruje uz pomoć struje - dakys-books | Registration | Login
 
Petak, 2024-03-29, 1:33 AM
Welcome Gost | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
dakys-books » FORUM » Aktuelnosti » Motori lepše bruje uz pomoć struje
Motori lepše bruje uz pomoć struje
MeMySelfAndIDate: Nedelja, 2010-10-03, 2:26 AM | Message # 1
Private
Grupa: Moderatori
Poruke: 13
Reputacija: 0
Status: Neopravdano odsutan
Čuveni Salon automobila u Parizu, na kojem se očekuje milion i po posetilaca

OD STALNOG DOPISNIKA: PARIZ

NI generalni ulični protesti, ni pretnje atentatima, ni ekonomska kriza, nisu sprečili posetioce da u velikom broju pohrle u hale pariskog sajma, na Salon automobila, koji je u subotu otvoren za široku publiku.

Organizatori se nadaju da će, i pored pada platežne moći, salon, do 17. oktobra, posetiti čak milion i po ljudi. Neki da kupuju, većina samo da pari oči.

Tendencija ovog izdanja pariskog automobilskog bijenala je - zeleno. Više nego ikad, izloženi su ekološki, hibridni i električni automobili, koji konačno postaju svetski trend u pravom smislu te reči. Gotovo svaki proizvođač se trudi da izloži poneki model koji dodatno štiti čovekovu okolinu.

Očekivanja su da na zapadnoevropskom tržištu do 2020. godine, 20 odsto automobila ima neku vrstu ekološkog pogona, a da 10 odsto budu električni.

Do tada, caruju i dalje stari dobri benzinci i dizelaši, svi, istina, sa smanjenom emisijom izduvnih gasova.

Posetioci se tiskaju oko novog “pežoa 508”, “sitroena C4” i “DS4”, novog “pasata” i “rendž rovera evok”, “audija” 7, “poršea 911 spidster”, “opel astre sports turer”... Pažnju privlače i novi “volvo V60”, “ford fokus”, “BMV H3” kupe “mercedes CLS” sa četvora vrata... Dah zastaje kad pogled padne na premijerno izdanje “ferarija SA aperta”, “bentlija kontinental GT”, “lotusa elit”... “Ševrolet” se pojavio sa čak četiri noviteta, dok je domaći “Reno” ponudio čak isto toliko električnih modela.

“Ferarijev” model “sa aperta” pravi je automobilski dragulj, napravljen u samo 80 primeraka, i svi su unapred prodati. Košta 400.000 evra, ubrzanje do 100 kilometara na sat dostigne za 3,6 sekundi, ima 5.999 kubika i 670 konja, a maksimalna brzina mu je 325 kilometara na sat.

“Rols Rojs” je izbacio model “fantom MY11”, po ceni od 499.260 evra, i to bez poreza. Jedini ovakav model izložen na pariskom sajmu prodat je već prvog dana. Konstruktor u okviru ovog modela nudi čak 60 boja kože po izboru za unutrašnjost koja je pride optočena biserima, i neograničen izbor boja za spoljašnost karoserije, koju, kako kažu predstavnici ove prestižne firme, vlasnik može da odabere, ako želi, po boji svog omiljenog džempera. Ima motor od 6,7 litara, snage 456 konja.

“Jaguar” je ponudio modele od 52.000 evra (HF verzija) do 147.000 (HJ). Petsto deset konja u najjačoj verziji brzinu od 100 kilometara dostignu za 4,9 sekundi. Najštedljiviji model troši svega 7 litara dizela. Ova firma je veoma ponosna i na svoje koncept vozilo “CH 75”, hibridni automobil koji, uz električni, nema termički motor, već turbine. Tako se, kažu, smanjuje emisija ugljen-dioksida za tri tone godišnje.

“Reno” je ponudio električni kombi “kango” koji će se prodavati od septembra sledeće godine, po ceni od svega 15.000 evra, kada se oduzme 5.000 evra kao dotacija francuske države. Daleko komforniji “fluans”, od istog proizvođača, koštaće 21.300. Autonomija ovim vozilima je 130 kilometara, maksimalna brzina 160 kilometara na čas, a vreme punjenja baterija od 6 do 8 sati. “Pežoov” električni model “ion” biće na tržištu već u decembru, ali po paprenoj ceni od čak 30.000 evra, kada se odbiju subvencije.

Izvor:Novosti

 
dakys-books » FORUM » Aktuelnosti » Motori lepše bruje uz pomoć struje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


DOBRODOŠLI